Co gotować, aby zachować szczupłą sylwetkę?

Co gotować, aby zachować szczupłą sylwetkę?

Każdy marzy o idealnej sylwetce, jednak trudno jest odmówić sobie smacznych, i często niezdrowych, posiłków. Można jednak jeść smacznie i zachować szczupłą sylwetkę. Co gotować, aby nie przytyć? Przede wszystkim pamiętaj o warzywach! To dzięki warzywom będziesz mieć idealną sylwetkę. Najzdrowsze są te surowe, im mniej obróbki termicznej, tym oczywiście lepiej dla składników odżywczych w nich zawartych.

Staraj się jeść owoce o niskim indeksie glikemicznym na przykład jabłka, maliny, mango. Unikaj węglowodanów. Jeżeli nie możesz sobie odmówić pieczywa – zamień pszenne na pełnoziarniste, również makaron wybieraj ciemny. Coraz modniejsze jest również zastępowanie makaronu odpowiednio przygotowanymi warzywami.

Na przykład pokrojona w cienkie i długie paski cukinia może zastąpić tuczący makaron. Staraj się jeść jak najwięcej kaszy, która korzystnie wpływa na metabolizm. Staraj się pić dużo wody w ciągu dnia, która nawodni twój organizm, dzięki czemu ograniczysz jedzenie oraz poprawisz znacząco wygląd skóry. Zrezygnuj ze słodyczy, napojów gazowanych i alkoholu.