Tajniki piwa
Piwo jest znanym na całym świecie alkoholowym napojem oraz produktem spożywczym zaliczanym do jednego z najstarszych alkoholi. Co ciekawe, ludzie spożywają go nader regularnie, o czym świadczy fakt, iż plasuje się on na trzecim miejscu po wodzie i herbacie, jeśli chodzi o częstotliwość spożycia. Podstawowe surowce potrzebne do wyprodukowania produktu spożywczego jakim jest piwo to: drożdże, woda, chmiel, jęczmień oraz inne zboża, takie jak ryż, sorgo, proso, czy pszenica.
Pierwszym etapem typowej produkcji piwa jest wytwarzanie słodu, po którym ma miejsce otrzymywanie brzeczki, która w dalszym etapie ulega fermentacji. Dalej odbywa się proces leżakowania oraz dojrzewania napoju piwnego, potem jego fermentacja oraz ostateczny etap, czyli sam rozlew. Piwa ze względu na kolor dzielą się na jasne oraz ciemne.
W kwestii obróbki termicznej mogą być one pasteryzowane i niepasteryzowane – z czego pierwsze jest bardziej trwałe, ale mniej wartościowe, zaś drugie szlachetne i wysokiej jakości, jednak o krótki terminie ważności. Do produkcji piwa wykorzystuje się przeważnie słód jęczmienny oraz pszeniczny. Warzenie najczęściej odbywa się w browarze, ale proces ten może mieć również miejsce w restauracji, czy w domu.